söndag 29 juli 2012

Receptens vara eller icke vara

Att följa recept är inte riktigt min starka sida när det gäller matlagning. Däremot vid bakning så händer det ibland att recept följs till punkt och pricka. Många av alla goda maträtter som man ser överallt blir inte alltid så bra om man ska göra som det står - proportionerna är konstiga, smaksättningen för mesig, utseendet är långt ifrån förlagan, konsistensen stämmer inte med förväntningen osv.

Vi har matlagningskvällar med ett annat par lite då och då. Tjejerna (mammorna) turas om med killarna (papporna) att laga mat respektive leka med barnen. Att få laga mat tillsammans, smutta på ett glas vin och inte behöva ha barn hängandes på höften och tjatandes i öronen är fantastiskt. Vi provar nya rätter varje gång och därmed har faktumet att det inte går att följa recept stärkts. Men hör och häpna - idag följde vi receptet helt och hållet och maten blev kanon. En färgglad paella med kyckling, räkor och blåmusslor fick toppenbetyg av oss vuxna (hos barnen var det inte lika poppis) och sen bjöds det på churros med chokladsås och hemgjord vaniljglass. Churros liknar petit-chouer fast de friteras i olja istället för att bakas i ugnen och sen vänds de i socker och kanel. Bakverken blev lika smarriga som jag hade föreställt mig.

En lyckad matlagningskväll är till ända och jag känner mig lite nöjd att vi höll oss till recepten, men jag erkänner att det tog emot när det varken skulle vara salt eller peppar i maten.

*Förnöjsam tystnad att slötitta på OS och dricka Renè Barbier.*

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar