måndag 28 september 2015

Djurmys

Det är ingen tvekan om att barnen uppskattar de lurviga familjemedlemmarna och kärleken är även besvarad tillbaka (för det mesta i alla fall). När jag går och lägger mig på kvällen så hittar jag väldigt ofta Kesella liggandes på kudden ovanför eller bredvid Lucas huvud.

För tillfället har vi även fyra något större pälsbärare på våra ägor. Fyra nordsvenskar, varav ett föl, betar på andra sidan vägen och det är inte bara barnen som uppskattar deras närvaro. De matas, klappas och borstas åtskilliga gånger per dag av oss alla. Jag kan inte sluta att förundras över hur mycket de äter, hur mycket de dricker och . . . hur ofantligt nära kommande säsongs gödsel befinner sig.


onsdag 23 september 2015

Bättre än originalet

Idag roade sig Max med att skriva ett recept på en kaka han vill baka. Inspirationen kom från Militonkakorna som jag bakade i hjärtformar igår. Han vill ha kakao i degen, någon slags chokladfyllning och sedan mandelmassa på toppen. Det låter väl smarrigt!
 
När han kom till ordet choklad stötte han på patrull. Vilken bokstav är ch-ljudet? Jag hjälpte till och tipsade om CH och sedan skrev han vidare. Hela jag log när jag såg resten av stavningen och jag tänkte att hans stavning egentligen borde vara den rätta när det gäller choklad - CHOGLAD.
 

tisdag 22 september 2015

Lyckligt lottad

Två dagar på raken har jag mötts med frågan "Vad blir det för kvällsmat? . . ." direkt när jag kommer innanför dörren. Frågan i sig är förvisso inte ovanlig (den är nämligen nästan den samma varje dag från herr-åtta-år) men förlängningen av meningen med " . . . jag vill laga den!" hör jag bara någon gång då och då. Mitt standardsvar brukar vara att jag inte har funderat ut det än eftersom jag precis klev innanför dörren. Nu kunde jag istället säga: - Ja gärna, då får vi tänka ut nåt.

Igår blev det korvgryta gjord på stekta skivor grillkorv och en färdig välkryddad grönsaksgrytbas. Idag blev det mixad potatis- och persiljesoppa med stekt salamihack, parmesanost och majs att toppa med.

Jag är så lycklig över mina älskade små knattars egna initiativ att vilja laga mat. Det värmer gott i mammasjälen. Själva matlagningen har de ju fått vara med i sen dag ett (i bärselen, på höften, i barnstolen, på en stol, på en pall) så det är inget konstigt med det. Men viljan - underbart!

måndag 21 september 2015

Maskeradfest


Även söndagen bjöd på några ensamtimmar med vampyren. På eget initiativ bjöd han in till maskeradfest. Vi lekte kurragömma (iklädda våra dräkter givetvis), fikade och förevigade oss. Vampyren hade spetsat till sin stil med tomteluva och hundsvans. Själv var jag utklädd till en utomjordisk stjärngosse med rosarandigt trollspö.



Nöjd, nöjdare, nöjdast

Några timmars tid tillsammans med Lilleman och genomförande av hans önskemålsaktivitet resulterade i en lördagseftermiddag vid symaskinen. Det har länge funnits önskemål om en mantel. Jag har förhalat projektet en tid men nu kändes det som att rätt tid var inne. Ett par utav mina undanplockade svarta byxor offrades och benen sprättades för att sedan sys ihop med varandra. Vips så var manteln nästan klar. Byxkanten längst ner var en färdig kanal som fick hamna uppåt och genomträs av ett gummiband. Ett tu tre så var manteln på plats på en nöjd 6-åring som fått sköta gaspedalen på några långa raka sömmar.

Nöjd kan bli nöjdare.
Nu blev önskemålet en krage också.
- Den ska vara röd på insidan, svart på baksidan och stå uppåt, löd instruktionerna.
Okej. Jag förstod att det krävdes en mer tidskrävande insats. Fram med ytterligare ett par svarta byxor, en vit skjorta, en röd stuvbit och lite skumplast. Projektet gick i hamn med bravur. Om jag var nöjd med manteln så blev jag ännu nöjdare nu och nöjdast av de alla var vampyren själv. Det får väl bli ett kort på honom när ansiktsmålning i rätt tema är på plats också.

tisdag 15 september 2015

Mat mat mat

I lördags tog jag och Lucas en sväng in till Matmässan 2015. Vi började med en tur på Teatertorget där stora producenter bjöd på ost-, yoggi- och kycklingprovning, godis, kokböcker, gran- och tallplantor, tävlingar och kepsar. På ett ställe visade PR Fat möbler och andra trädetaljer tillverkade av franska vintunnor och det är något som har etsat sig fast i mig. Särskilt ett stort mörkt och lite välvt frukt-/dekorationsfat.

Med flera trevliga smakupplevelser färskt i minnet och med en välfylld kasse (med godis, kepsar, ficklampor, reflexer, barrträdsplantor, kokbok och andra recept) gick vi vidare till Stortorget. Där fanns 120 medverkande mindre matproducenter som bjöd på provsmak och hade försäljning. Det var mycket folk och det gick inte att hur lätt som helst att ta sig fram till smakproven. Bästa minnet blir tunnbrödschips från Mörsjö Deli - det var underbart gott.

Vi blev mer än nöjda med besöket och vi ser vi redan fram emot nästa års matmässa.

onsdag 9 september 2015

Onsdagskontraster

Efter en dag framför jobbdatorn blev eftermiddagen och kvällen helt olik resten av dagen. När jag kom hem slängde barnen och jag i oss varsin smörgås innan vi begav oss av till havrefältet en bit bort. Där slogs havren av och knöts till havrenekar med en härligt traditionell självbindare. Sen var det dags att lasta upp alla nekar (de arbetssamma barnen trivdes högst upp på lasset må ni tro) för att sedan lastas av igen på ett höslinne. Det blev full arbetsdag för oss alla tre. En härlig sådan. Det känns underbart att barnen (och jag) får uppleva, vara delaktiga och bära med sig minnen från en snart svunnen tid.



måndag 7 september 2015

Legolycka!!

I lördags blev det ett besök i leksaksbutiken. Den nyinvigda butiken erbjöd många fina saker till kampanjpris och jag kände mig nöjd eftersom jag fyndade några klappar inför julen. Men nöjdast var ändå familjens allra största legofan. Han har sparat i flera år och investerade nu sina besparingar i en helt fantastisk legopryl. Det är en hjullastare, av modell större, som både kan köras, svängas och skopas med fjärrstyrning. Den är en "perfekt kopia av Volvos största högteknologiska hjullastare och har utvecklats i samarbete med Volvo Anläggningsmaskiner" enligt försäljningsinformation.

Ni förstår ju - det här är vad varenda teknikintresserad legobyggare drömmer om! (stor som liten) . . . och Lucas flyger fram på moln. Halva bygget är redan klart och han testar ideligen varenda funktion. Beskrivningen är en hel bok och innehåller 323 sidor! Mina tankar går ofta till självaste konstruktören - vilken enorm arbetsinsats som krävs för att få ihop alla dessa funktioner.

Åh, det är så härligt när lyckognistorna flammar i huset (samtidigt som jag är lite lite avundsjuk eftersom jag själv också skulle vilja sitta där och bygga ihop denna otroliga grej).

 
 

torsdag 3 september 2015

Godnattsaga

De där godnattsagorna blir inte av varje kväll eftersom tv:n ofta lockar med något bra den där sista halvtimmen innan läggdags. Men ungefär en kväll i veckan väljer storebror en mysstund med läsning. Vi har det sista taget läst en faktabilbok som handlar om en massa olika modeller som skapats under hundra år. Ikväll var dock önskemålet att läsa från den mycket välbläddrade "Traktorer från hela världen". Under tiden jag läste tänkte jag på en del annat, bland annat om det finns någon annan där ute i världen som också läser den här typen av kvällslektyr för sin 8-åring. Här kommer några meningar från kvällens läsning (och jag ska tillägga att det är liknande meningar som följer en efter en texterna igenom):

"Motorns kapacitet var 1901 kubik-cm och det faktum att den var utrustad med elektrisk startmotor, samt tändstiftsassistans vid start i kall väderlek, var något som framhävdes i reklamen som några av dess viktigaste egenskaper."

"Standardspecifikationen innehöll en fyrväxlad låda, även om senare versioner av 25R gick att få med en alternativ femväxlad låda."

"Båda modellerna var baserade på föregångaren modell MH 12-20 och ärvde de litet mer rätvinkliga linjerna från de Wallistraktorer som Massey-Harris hade tagit över från J.I. Case Plow Works Co 1927."

"Den snabbare motorhastigheten rekommenderades enbart för remdrivning, vilket är skälet till varför  Twin Power Pacemaker i säljbroschyrerna beskrevs som en treskärig traktor med fyrskäriga prestanda vid remmen."


Det är underbart att detta lockar med tanke på att det är hur många sidor som helst i de båda faktaböckerna och att jag inte är den som gillar att läsa samma om och om igen.

onsdag 2 september 2015

En ny brygd

Det började med glögg förra hösten, fortsatte med en egenpåhittad äppelbrygd i våras och nu är den här sommarbrygden med smak av vinbär och apelsin buteljerad och klar lagom till det är dags att sätta igång med årets glögg (snart i alla fall). Underbar färg och helt okej smak om man tillsätter lite fruktsoda eller liknande.