måndag 29 oktober 2012

Bildbevis

Grisen är färdig - uppstoppad och igensydd.
 Barnen ville ha nagellack och
oj vad fint det blev.
Sjörövarbarnkalas i byn - skepp ohoj.
En sjörövare och en eldsprutande drake.


 Nytt lergrytebröd - lingonkubb - hela familjens nya favorit.
*Strömlös mysig tystnad att äta kvällsmackemålet i oljelampans sken.*

.

onsdag 24 oktober 2012

Ny inspiration i köket

Nu ångrar jag att jag inte gjort dagens inköp för flera år sedan. De sista åren har jag tänkt tanken många gånger men aldrig kommit till skott. Så nu äntligen står den här i köket - min lergryta. I min iver att testa knådade jag ihop en bröddeg - med mycket sirap och rågmjöl - blötla grytan och oljade den väl. Två timmar senare var brödet klart. Det var rätt svårt att skära som nybakat men imorgon går det nog betydligt lättare. Kanterna blev helt fantastiskt goda. Ååh, jag längtar redan till frukosten.

Vi kokade även ihop en kycklinggryta med dragon, vin, vitlök, palsternacka och tomat. Det blir en spännande matadosa att öppna på lunchen imorgon.
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men när jag tillsatte vinet säger femåriga kocken:
-Mmm, vad gott det luktar nu när du hällde i vinet!

*Mysig tystnad att kolla våra hemmavideor.*

.

tisdag 23 oktober 2012

Julegrisen

Nu har jag plockat fram mina Panduro-fynd från i vintras. Efter jul var det nämligen 70% rabatt på julsortimentet. Jag köpte bland annat två jättegulliga tyggrisar och de har varit i mina tankar sista veckan. Symaskinen har stått framme ett tag så efter dagens byxlagning började jag rita av mönster, klippa, nåla, sy, vända en väldigt smal knorr till rätt håll, trixa och fixa. Om det inte hade varit för att fyllnadsvadden inte räckte till hela så hade den blivit färdig. Den blev lika gullig som jag hade tänkt mig. Jag har en känsla av att grisparet kommer få en hedersplats under julträdet.

Men det är sällan lyckan varar för evigt. Sista halvtimmmen innan barntandborstningen fylldes hela nedervåningen med olyckligt gnäll. Ena hälften av onda knän som behövde värmas med vetekudde och den andra hälften av begynnande ögoninflammation och ett ont öra. Jag håller båda mina tummar för att dessa krämpor försvinner spårlöst under natten.

*Smaskig tystnad att äta överbliven äppelpaj en kväll mitt i veckan.*

.

måndag 22 oktober 2012

I sakta mak

Så var det dags för ett nytt husdjur. Denna gången en snäcka av modell liten, skalet är ca en cm i diameter. Den är rätt söt och väldigt behaglig att ha att göra med. Lite nytt grönfoder och utgödsling var tredje dag kan en femåring både hantera och stå ut med. Jag hoppas verkligen att den småblyga varelsen uppskattar det sköna inomhusklimatet och är tacksam att den slipper de höstkalla nätterna.
 
*Underbar tystnad att gå ut en helt vindstilla oktobermorgon och lyssna på ingenting.*

.


söndag 21 oktober 2012

Medicinering: Fotbad med såpa

Denna helgen var det ingenting inbokat utan vi planerade att fixa lite i trädgården, framförallt klippa gräset en sista gång. Jag föreslog utegrillad korv med bröd som lördagens lunch och som väntat blev det inga protester. Glada i hågen klädde vi oss för en hel arbetsdag ute och började på. Barnen hjälpte herrn i huset att köra in den sista alldeles för sura veden och jag tog fram häcksaxen och gav mig på hiet för att röja mig fram till vårt fågelträd (där vi hänger upp talgbollar). Talgoxen har nämligen flaxat utanför köksfönstret flera dagar för att påminna om kommande matningssäsong. Jag hade hunnit en rätt bra bit in bland klängerväxter och nässlor när jag plötsligt känner något vasst in i foten. Shit, vad är detta tänkte jag och kände hur det inte slutade att stickas när jag lyfte foten. Jag tittade under stöveln och ser då en spik sticka ut. Jag har alltså trampat på en spik som gått rakt genom stöveln rätt in i foten. Ropade och ropade och till slut kom hjälpen som drog ut spiken. Jaha, vad gör man nu. Fick hjälp in, kollade 1177.se (bra sida förresten) och läste att stelkrampssprutan håller ca 20 år. Som tur var var det ingen rost på spiken och därför fick jag senare rådet att avvakta och ta ett fotbad med såpa. Det blev inte så mycket arbete gjort för min del igår men korven blev grillad och lite mer bråte blev uppeldat. Idag har det känts bättre i foten och jag hoppas att det håller sig så. Men tanken på att spiken kunde åkt in betydligt mer än den halva centimetern den gjorde ger mig fortfarande rysningar.

*Behaglig tystnad att vara söndagskvällsjaktänka.*

.

måndag 15 oktober 2012

Väntetid: över 1 år

Som jag har väntat på denna väntade händelse. Oj då, vad kan det vara tänker ni nu. Det måste vara nåt stort, men icke. En petitess, egentligen en väldigt liten sådan, som kan underlätta vardagsbestyren.

En stor del av livet med småbarn handlar ju om mat. Det är rätt många måltider och det är ju inte alltid maten passar alla. Men värst av alla i vägra-äta-kategorin har varit en mycket bestämd herre, från början en envis fyraåring som övergick till en klökandes femåring och nu går mot en något matsmidigare sexåring.

Jag blev väldigt glad inombords, men utåt sett syntes ingenting för jag låtsades som att alla kött-diskussioner det senaste ettochetthalvt året aldrig existerat. Men att av en som bara ätit kött i form av köttfärssås, köttbullar, hamburgare o utegrillad korv höra följande ord gör ju att man vill hoppa upp och verkligen sätta ett kryss i taket.
-Mamma, jag älskar griskött.

Så var det med det. Från en dag till en annan så går det ner kött i väldigt många fler former. Nu kan jag nog dra ner på inköpen av kycklingköttbullarna som serverats nästan varje dag. Jippi.

*Grunnande tystnad att fundera på barnens önskemål om mer utklädningskläder.*

.

torsdag 11 oktober 2012

Extra höstglädje

Nu är höstens dekorationer på plats. Häromdagen lyckades jag fixa tre stycken kransar medan Pippi Långstrump underhöll småkrabaterna. Tack Astrid Lindgren, får jag väl säga, det du har skapat är fantastiskt!

*Förnäm tystnad vid torsdagsfikat då det bjöds på glasstårta.*

.

onsdag 10 oktober 2012

En makalös manick

På dagis är höstens tema konstruktion och det passar den femåriga uppfinnaren som handen i handsken. Jag blev häromdagen ombedd att leta upp videon "En makalös manick" (versionen med lego) och blev häpen att han kunde nästan hela texten efter att ha hört den två gånger på dagis. Det var tydligen en väldigt intressant text. Helgens projekt här hemma blev därför att bygga en liknande maskin. Denna barnbyggda brädkonstruktion kan pressa äppel, sopa vägen, hacka örter, koka gröt och göra en massa annat som jag inte kommer ihåg.
 
*En kort kreativ stund av tystnad att tillsammans med barnen sy sjörövarattiraljer.*
 
.

måndag 8 oktober 2012

En inneboende



Äntligen gick bråtehögen upp i rök. Det är alltid lika skönt att bli av med gamla brädor och annat brännbart som samlats på hög sen förra storbrasan. Barnen tycker det är lika spännande var gång och de är flitiga med att hitta mer material i skogen. Själv måste jag också erkänna att jag tycker det är rätt kul att elda. Jag tror det bor en liten pyroman inom mig, det går liksom inte att sluta lägga på. Frampå eftermiddagen grillade vi varsin korv över den något regnskadade glöden. Längtar redan till vårens brasa!!!
 
*Skön tystnad när minibagarna skrapade måndagslyxiga smulpajskålen.*
.

torsdag 4 oktober 2012

Från idé till förvaring

Sådär ja, nu sitter mina badrumsskåp på plats. Det känns lite overkligt att jag faktiskt har gjort de helt själv av två gamla fönster, några mdf-skivor, överbliven panelskiva och lite tapet. Min idé blev genomförd denna gången och slutade inte i planeringsstadiet. Heja!!

*Nedvarvande tystnad att prova på yoga framför tv:n.*

.

måndag 1 oktober 2012

Pimpade köksstolar o pizzakungar


En regntung eftermiddag kan med fördel avnjutas inomhus (tycker jag iallafall). En dag förra veckan blev köksstolarna pimpade med pärlor och mina små prinsar blev den dagens pizzakungar.

Nu på hösten behöver det inte regna för att det ska vara dyngblött ute. Idag var barnen ute medan jag bakade ett kvällsmackebröd. Jag spanar alltid genom fönsterna vad de gör och såg att de "jobbade" med gräsklippet och sen hoppade de på studsmattan. Med fasa såg jag lite senare att lillherren sprang runt barfota i det blöta gräset med ett kilo gräsklipp fastklibbat på fötterna. Jaha, så tog den utelekstunden slut.


*Nöjsam tystnad att leta upp ett recept till morgondagens middagsdate.*

.