tisdag 14 januari 2014

Över men inte överallt

Jaha, då var julen över. Det hävdar de flesta och det väl liksom allmänt bestämt att så ska vara efter tjugondag Knut. Ibland grunnar jag på alla dessa speciella dagar som finns. Vad grundar de sig i och varför heter de som de gör? Jag kunde inte låta bli att läsa på lite ikväll:

"Tjugondag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari – alltså tjugo dagar efter julafton. Dagen firas i Sverige, Finland och i vissa delar av Norge som julhelgens sista dag. Namnet tjugondag Knut har sitt ursprung i det blodiga mordet på Knut Lavard i en skog i närheten av danska Ringsted, 1134, efter det att julfriden var avslutad den 6 januari. Knut Lavard blev senare helgonförklarad. Under medeltiden fick han sitt namn infört, på sin dödsdag den 7 januari, i helgonlängder och almanackor. I Danmark är denna dag fortfarande Knutsdagen. I Sverige flyttades Knutsdagen i början av 1700-talet till 13 januari vilket också försvarar dess nuvarande namn - tjugondag Knut, som också kör julen ut."

Så kan det vara. Här hos oss är vi slöa med pynt och röda gardiner. Får väl hänvisa frågvisa till kyrkans avslutning av julen istället, den 2 februari:

"Kyndelsmässodagen, Jungfru Marie kyrkogångsdag, Herrens frambärande i Templet, är en dag i almanackan, och i kyrkoåret en festdag ägnad minnet av hur Jungfru Maria 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret."

Jag vet inte om det blir någon bra ursäkt för tomtarna som står kvar men tänk vad mycket som ska firas hit och dit. Ja, jag får se om pyntet vill hoppa ner i sin låda till helgen.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar