måndag 23 november 2015

Hemma bäst!!

Vad kan bli bättre än en drinkkväll på gångavstånd hemifrån. Jag säger bara: -Det är fantastiskt att bo på landet. Strunt i kläder, strunt i städning, strunt i det och strunt i det.

1. Ta på dig dina fantastiskt sköna hemma-jogging-kläder, gärna trasiga och med någon fläck. Bonus denna gång: Hade jeans.

2. Gå/cykla 1½ kilometer åt rätt håll i dina trasiga vill-inte-slänga-än-skor eller gummistövlar. Bonus denna gång: Fick skjuts.

3. Gå in, utan att knacka på, hos din glada granne som har det lika stökigt som du har det hemma.

4. Blanda en hoper smarriga drinkar, snacksa för fullt och avverka världens hundra viktigaste ämnen. Bonus denna gång: Ingen googling om hur fåglar parar sig.

5. Ta på din reflexväst, fula men varma mössa och pannlampa och ta dig hemåt. Bonus denna gång: Fick skjuts.

Hemma/hemomkring är bäst - ingen protest!!

Det är ju bara att följa receptet!!!

Förra veckan förklarade jag för min snart 9-åriga bagare att det som han gör är det många vuxna som skulle tycka var för svårt och därför inte försöka ge sig på. Svaret blev: - "Det är väl inte så svårt - det är ju bara att följa receptet!" Den dagen blev det Sätoftakakor (mumsmums, nämligen en av mina favoritsmåkakor).

Sen dröjde det ett par dagar. Det blev lördag och jag lockade med L till affären efter att sagt att han kunde fixa något gott till lördagsmyset. Jag föreslog en rulltårta eftersom han hade velat baka det tidigare i veckan. Diskussionen slutade med tårta och jag föreslog lite olika fyllningar att välja mellan. Hans beslut blev chokladpudding och hallonmousse.

Väl hemma så skulle det lekas och jagas änder så dagen gick för fort. Tårtplanerna fick fortskrida på söndagen istället. Under tiden jag lagade middag så gjorde L sina fyllningar (puddingen, vaniljmousse, hallonsylt och marsánkräm) och la ihop bottnarna. Pappa H kom in, blev storförtjust och undrade hur L hade gjort.
- "Det är inte ens något att baka, bara röra och lägga ihop."

Snåla Sofie hade tyckt att det var för dyrt med ett marsipanlock och därför fixade jag som utlovat det egenfärgade och egenkavlade locket åt honom liksom färgningen av materialet till blommorna. Efter middagen blev det finlir för honom med rosor och annat pynt. När dekorationen var på plats tårades mina ögon - vilken fantastisk tårta han hade gjort! Betyg: Fem marsipanrosor av fem möjliga.
 

tisdag 17 november 2015

Julen är på ingång

Nu närmar det sig och det som tar tid måste startas upp. Nu är årets glögg tillblandad och resten av processen sköter ju sig automatiskt.

tisdag 10 november 2015

Favorit i repris - fast på annan ort!



Förra året blev det en tur till hotellet i Kosta på höstlovet. Detta året blev det (efter lite spaning på webben) ett hotell i Oskarshamn som blev resmålet i slutet av lovveckan. Vägen till Hotell Corallen var lite oväntad men vi kom fram efter att ha passerat båthamnar, industriområden och ljusfabrik. Lite avsides - perfekt för oss som gärna flyr stadsmiljöer.

Efter ett besök inkluderat lite inköp i nästgårdsliggandes Liljeholmens fabriksbod blev det bastu och bad. Utomhus fanns det en varm liten utomhuspool, en stor kall havsvattenpool som var integrerad i berget, vedeldad bastu och relaxrum. Inomhus fanns det ångbastu, infraröd bastu, massagestol och gym. Det framdukade fikat avnjöts flera gånger om och frukosten á la Tina Nordström var grym. På kvällen åt vi en superb middag och såg samtidigt Gotlandsfärjan passera strax utanför. Ni må tro att vi alla njöt hela dygnet som vi befann oss på hotellet.

PS. Jag fick äntligen, efter nästan ett års alldeles för lång väntan, uppleva den himmelska känslan efter ett kallbad. Två gånger om!! DS.
 


onsdag 4 november 2015

Bästa julebullarna

Eftersom det behövdes lite bullar till helgen så jag fick för mig att nyttja saffranet som jag köpte häromdagen. Egentligen var det väl lite för tidigt för att följa traditionen men jag struntade i det och rörde ihop en gul deg.

Nu kommer jag till finessen som gjorde detta till de bästa julebullarna, ever! Det blev en fyllning av margarin, socker, mandelmassa och rivet apelsinskal. Testa - det blev supergott. Jag toppade med mandelspån och strösocker. Hälften av degen blev till en butterkaka som förgylldes med marsánkräm och det får bli den som ger oss en sockerkick på lördag.