torsdag 22 oktober 2015

För fin höst?

Jag blev något förvånad när jag rensade bort halvmeterhögt gräs bland jordgubbsplantorna och såg att det var en massa blommor på dem. Förvisso är gubbaplantorna som ogräs i sin spridningsförmåga men bärsäsongen är ju oftast relativt kort och säsongsbetonad ... och nog för att hösten har varit fin men vi är ju ändå i slutet av oktober. Bättre lycka nästa år kära plantor.

tisdag 20 oktober 2015

Avsked

Nu är det dags för ett avsked i familjen.

Ikväll har vi haft en avskedsmiddag med våfflor och vi har förberett en våffelfrukost till den minsta hunden i familjen. Hon kommer att få njuta av en minivåffla toppad med grädde och hundgodis till frukost imorgon. Barnen har gjort varsin bild/brev som ska få följa med ner i graven. Tankarna snurrar i de små hjärnorna: "Jag tänker att hon och de andra begravda hundarna är som vanligt och leker med varandra" "Då kan hon titta på min teckning varje dag och tycka den är fin" "Vi kan lägga hundgodis på graven".

Lucas
Max

torsdag 15 oktober 2015

Sockertopp

Det blev en riktig sockertoppsvecka förra veckan. En bakig och fikasugen 8-åring bakade för fulla muggar 5/7 dagar. Det håller väl inte i längden att ha denna produktionstakt men så länge han finner glädje i bakandet så ska inte jag hindra honom. Det är bättre att jag försöker huta åt mig själv att inte njuta så mycket av bakverken utan försöka nöja mig med skaparglädjen i köket. Det började med kanelbullar, övergick till muffins x två dagar (choklad och sen äppel) och amerikanska cookies för att på lördagen mynna ut i chokladiga cupcakes med marängtopp.

Idag pratade jag (återigen) med barnen om hur härligt jag tycker det är när de fixar på egen hand eller hjälper till i köket. Sen la jag till att jag hoppas att de själva kommer att låta sina egna barn få vara med i köket. Då säger herr M: "Jag ska tvinga dem att baka och laga mat så att jag bara kan sitta och slappa!!" Ja, vi får väl se hur det blir med det. Jag kanske skulle testa förresten ;) !

måndag 12 oktober 2015

Det krävs en . . .

. . . 6-åring för att få kloka solklara svar.

Min fråga var: -När är man vuxen?
Max utan att tänka: -När man är tjugo?
Jag: -Jaha, hur vet du det?
Max: -Jo, för innan är man tonåring!! Nitton.

Just det ja. Precis så hade väl aldrig jag riktigt tänkt utan som vuxen ger man sig ju in i lite vidare tankar inför sådana definitioner. Tack, nu vet jag - för alltid - och behöver aldrig mer fundera kring det.

torsdag 8 oktober 2015

Läsvärt

Nu har jag börjat läsa lite i "Hästmannen". Den handlar om Stig-Anders och hans hästar (flickera). Jag fastnar vid många meningar, en del mer tänkvärda än andra, och njuter av dem. Här kommer några:

  • Människor har i alla tider formulerat olika levnadsregler till hjälp genom livet och Hästmannen har valt den allra svåraste till sin: "Ont skall med gott fördrivas".
  • - Jag tror att folket i Eksjö tycker om mig, för varje gång när jag har varit inne i stan med hästapållarna och handlat, brukar det stå om mig i tidninga dan etter.
  • Ibland har både frisyr och skägg ändrat form en smula. Anledningen är att någon av flickera råkat få med sig en hårslinga. Hans frisyr är således unik och han är förmodligen den enda som är klippt och ansad av hästar.
  • Om sin vän Madelene: Madelene har förmågan att bedöma människor oavsett hur de ser ut. Hon ser bortom yviga skägg och rynkor och bortser från underliga skönhetsideal. Hon ser människan, inte ytan, och struntar i vad andra människor eventuellt tycker och tänker.
  • Att ljuga är inte Stig-Anders starkaste gren. Det är bättre att bara mumla lite osammanhängande.
  • Stig-Anders bakar sitt egna bröd och författaren beskriver följande: Jag har från första stund älskat hans grova bröd som jag liknar vid en brödets biff. Köpebröd är mer som godis. Det är onyttigt, mättar kortvarigt och ger tänderna obetydlig motion. I sanning märkligt att en sådan menlös produkt kan överleva på en kommersiell marknad. Men så har svensken också blivit en "soffpotatis", som Stig-Anders uttrycker det. Soffpotatisar orkar inte ens tugga riktigt bröd.

tisdag 6 oktober 2015

Börjes för (nästan) hela slanten

Fredagens studiedag i skolan föll samman med skördemarknaden på Börjes. Vi började med fika på hyllan och barnen var storförtjusta över valfriheten. Sen blev det en runda på kläd- och skoavdelningen innan självaste skördemarknaden besöktes. 

Vi köpte inga nyskördade grönsaker men stannade en lång stund vid uppvisningen av gamla skördemaskiner. Det var ju extra roligt att havrenekorna som användes var de som vi själva hade varit med och jobbat med tidigare i höst. Dessutom var Hästmannen där så jag fick en liten pratstund och en signatur i den nyinköpta boken.

Dags för lunch - på Börjes givetvis. Sen var det dags för badhusbesök tillsammans med en massa barn från Tingsryds kommun som också hade givit barnen ledigt denna dag. Trötta och mosiga begav vi oss sedan till Börjes igen för intagande av kvällsmat . . . och när vi ändå var där tog vi lite fika som efterrätt.

Efter en heldag i Tingsryd - mestadels på Börjes - var alla glada och nöjda.

måndag 5 oktober 2015

Bäst-före - vad är det?

Igår, den 4:e oktober, var det Kanelbullens dag enligt almanackan. Det var tomt i frysen men ett baksuget barn liksom ett paket torrjäst med bäst-före-datum 2013 räddade högtidsdagen. Lite verbalt stöd och något längre jästid gav ett gott resultat.

Bullarna fick härligt olika storlekar och väldigt mycket pärlsocker men vad gör väl det. Det är fantastiskt att se en mästerbagares leende när de egenproducerade bullarna ska provsmakas.