torsdag 27 juni 2013

Skaparglädje


Nu är det snart dags för sommarlov från dagis - bara en ynka vecka kvar. Barnen räknar ner dagarna till "långsemestern" men ser också med spänning fram emot fortsättningen efter ledigheten. En ska börja lekis (jag kallar det det, även om det väl egentligen så fint heter förskoleklass) och den andre byter avdelning.
Detta läsåret har barnen arbetat med temat konstruktion och det har varit som klippt och skuret för äldsta herren. Det har byggts åtskilliga robotar (inspirerade av tv-programmet Labyrint) och en och annan manick också. På stora bilden ser Ni vad som pryder vårt hus numera.

tisdag 25 juni 2013

Ett halvårs hemlighet

Citerar mitt blogg-inlägg från december:

"Tomten finns inte, eller hur mamma??

Ärlig som jag är svarade jag "nej" på denna fråga som ställdes av storlunsen för en månad sen. Frågeställningen har kommit upp titt som tätt under december för att verkligen checka av att tomten inte finns. Men jag har viskat lite tyst till storL att det kanske ändå vore kul om det kom en tomte och för att försäkra mig lite mot att en speciell tillställning skulle sabbas så har jag också påpekat att ifall det dyker upp en tomte så får man ju inte säga nåt om obefintligheten.
"

Så tillbaka till nutid. När vi satt och kollade på kort häromdagen så kom vi till bilderna med julklappsutdelningen och den fina tomten som var på besök. Då säger storL:
-Mamma, jag tror det var Janne! Det lät som honom.
-Jaså, gjorde det! svarade jag.

Max satt ju tillsammans med oss och kollade men det kom ingen vidare kommentar som jag trodde det skulle göra. Han kanske inte uppfattade storebrors ord.
Att hålla en sådan här hemlighet ett halvår tycker jag var bra gjort.

söndag 23 juni 2013

Midsommar

Jag var beredd på att det skulle bli regn och åska hela midsommarafton, men tji fick jag och tur var väl det. Efter sillalunchen kom det inte en enda droppe. Vi kunde vara ute hela eftermiddagen och kvällen. Det blev säckhoppning, klosstapling, spiken-i-flaskan, tipsrunda, dans kring en stång (i mantagervadmanhaver-stil) och slutligen grillegille tillsammans med goda grannar.
Det blev en rädiseråtta på silltårtan iår.
 

onsdag 19 juni 2013

Mindre skitjobb

Nu har vi äntligen ett nytt avloppssystem; från husknuten, genom en ny trekammarbrunn och vidare ner i skogen till en godkänd infiltration.
Oj, vad vi ska fira i helgen!!
Det är väl känt för de flesta att vårt avlopp inte har varit helt problemfritt med stopp i rören några gånger varje år. Det är ett riktigt skitgöra att få loss stoppen - hygieniskt sett är det väl det sämsta man kan jobba med och kroppsligt är det väldigt slitigt. Som tur är har den duktiga mannen i hushållet tagit hand om det jobbet men nu hoppas vi slippa fler så stora skitproblem. Det enda som kan krabba nu är de metrarna där avloppet går dolda i det gjutna källargolvet.

Efter nån timme med spade, skottkärra och räfsa så ser det nu rätt skapligt ut i trädgården igen. Så småningom blir det dags för lite nya gräsfrön också.



måndag 17 juni 2013

Hämnden är ljuv och premiären är ljuvlig

En storebror såg tre lysande röda bär i lillebrors land. Glad i hågen plockade han alla tre och ropade på lillebror: Kom ska jag bjuda dig på jordgubbar! Nu utbröt en smärre jordbävning eftersom lillebror givetvis skulle plockat jordgubbarna själv och sedan bjudit mr jordgubbstjuv. När jag efter en lång stund hade lyckats häva katastrofläget, så återstod bara två jordgubbar - den tredje hade mosats av den ilskne ägaren. Sen åt lilleman upp sina jordgubbar och tjuven blev utan.

Vi diskuterade om huruvida man fick plocka i någon annans land eller inte. Nej - man får inte röra någon annans land.
-Men jag skulle ju bjuda!!, sas det många gånger.
-Jo, det var snällt tänkt, men det är ju inte ditt land!!, svarade jag lika många gånger.

Striden var utredd och jag återvände till att rensa ogräs i mitt land. Det dröjde inte mer än en minut så var det dags för nästa tjuv att träda fram. Rädisetjuven som var och norpade i storebrors land och ursäkten var:
-Men han tog i mitt land.
-Jo, men det var fel gjort och vi bestämde precis att ingen skulle röra någon annans land!!
--------------------
Idag var det i alla fall min tur att plocka ett par jordgubbar från mitt egna land! Ååh så ljuvligt.

.

torsdag 13 juni 2013

Morsgrisar . . .

. . . är vi allihopa. Jag mé och du mé.
 
Mina älskade lortgrisar!!
 
 
Tack och lov för att det går att ha varmvatten i vattenslangen utomhus. Tillsammans med Bamse-duschkrämen används den varje somrig kväll för att sanera dessa två hårt arbetande smågrisar.


tisdag 11 juni 2013

Jag blev lite ledsen . . .

. . . när jag inte fick behålla den första traktor-teckningen som Max gjorde. Det blev en annan väldigt omtyckt person som förärades den. Som tur var tog jag ett foto av den fina bilden innan den gavs bort. Men visst, jag behöver troligen inte vara ledsen så länge till - snart är det nog massproduktion som gäller.
Traktor med avgasrör, säte, ratt, hjul och fönster.

måndag 10 juni 2013

Morsdag 2013


Lucas hade fixat skattjakt på morsdag. Jag följde instruktionerna och fann ett fint paket med egenritat omslagspapper (inte helt oväntat var det maskiner på pappret) och inuti var det smarriga chokladhjärtan. Även lillebror hade gjort en skattkarta, om än lite mer svårtolkad, men med god hjälp av honom själv så hittade jag även den skatten.
Tack mina kära små!!
 

torsdag 6 juni 2013

Dans på residenset

Igår var det sommarfest på residenset. Det är inte var dag man är där inte. Sanningen är att jag bara har varit inne en enda gång innan och då var det för att snabbt besöka turistbyrån.
Först var det mingel på innergården, strålande solsken, smördegsrullar, snacks, äppelmust från Urshult och välkomnande av landshövdingen. Sen gick vi upp på andra våningen och åt en fantastiskt god grillbuffé. Helstekt kotlettrad, perfekt högrev, laxspett, sallader, aioli, närproducerad fetaost, världens godaste bröd och andra smarriga tillbehör. Det var PM som levererade maten och jag njuter fortfarande ett dygn senare av de makalöst goda smakerna. En pannacotta med jordgubbar och rabarber, några koppar te och ett musik-quiz senare var det disco i stora salen. Det blev en kul kväll i glada arbetskamraters sällskap.

Underbara ljumma sommarkvällar -
körde hem vid elva och det var fortfarande ljust!!

.