söndag 29 juli 2012

Receptens vara eller icke vara

Att följa recept är inte riktigt min starka sida när det gäller matlagning. Däremot vid bakning så händer det ibland att recept följs till punkt och pricka. Många av alla goda maträtter som man ser överallt blir inte alltid så bra om man ska göra som det står - proportionerna är konstiga, smaksättningen för mesig, utseendet är långt ifrån förlagan, konsistensen stämmer inte med förväntningen osv.

Vi har matlagningskvällar med ett annat par lite då och då. Tjejerna (mammorna) turas om med killarna (papporna) att laga mat respektive leka med barnen. Att få laga mat tillsammans, smutta på ett glas vin och inte behöva ha barn hängandes på höften och tjatandes i öronen är fantastiskt. Vi provar nya rätter varje gång och därmed har faktumet att det inte går att följa recept stärkts. Men hör och häpna - idag följde vi receptet helt och hållet och maten blev kanon. En färgglad paella med kyckling, räkor och blåmusslor fick toppenbetyg av oss vuxna (hos barnen var det inte lika poppis) och sen bjöds det på churros med chokladsås och hemgjord vaniljglass. Churros liknar petit-chouer fast de friteras i olja istället för att bakas i ugnen och sen vänds de i socker och kanel. Bakverken blev lika smarriga som jag hade föreställt mig.

En lyckad matlagningskväll är till ända och jag känner mig lite nöjd att vi höll oss till recepten, men jag erkänner att det tog emot när det varken skulle vara salt eller peppar i maten.

*Förnöjsam tystnad att slötitta på OS och dricka Renè Barbier.*

.

fredag 27 juli 2012

Semester vid härliga kusten


Lucas drog och drog ...
Tre underbart sköna dagar i blekinges Sandviken med strålande solsken, mycket lek, lite bad, god mat och trevligt sällskap får sammanfattas med bildernas hjälp.

... och drog!!
Underbara kvällar vid stranden
Det här är första kvällen, men på
tredje dagen blev det ett dopp iallafall!!
(~17 grader)

Det är nåt visst med havet, sanden och saltet!

Energipåfyllning vid strandkiosken.

*Förnämlig tystnad att sitta allena och leta nya recept.*

.

söndag 22 juli 2012

En liten söndagstripp

Nu kan vi bocka av Huseby från barnens önskelista över resmål detta året. Idag har de fått kolla på snurrande vattenhjul, malt mjöl med en handdriven kvarnsten, kollat in gamla sågverket, sett smeden smida och gått en runda på Naturum. Vi avslutade turen med en glass i handelsboden och det köptes saft med namnet "Jägarens styrketår" och te uppkallat efter Henkes släkting som en gång i tiden var betjänt åt fina damen som bodde på Huseby.
*Småmysig tystnad att spana efter loppisfynd.*

.

lördag 21 juli 2012

I brist på annat

Jag kan inte säga att efterfrågan på en lekstuga har varit så väldigt enorm men det är väldigt kul att leka i våra grannars fina lekstugor. Tanken har farit genom mitt huvud att jag kanske skulle bygga en enkel stuga. Risken är dock att det inte är så kul att leka där när den väl finns och det skulle kännas rätt trist för konstruktören.
Som på många andra gamla torp finns ju det välbekanta utedasset och eftersom vi lever på 2000-talet så är man ju inte i så stort behov av ett sådant. Barnen har fått leka där och det har gått under namnet "saftaffären" pga de gamla flaskorna som står där. Idag fick barnen för sig att det skulle städas där och då slog jag till.
-Vet ni vad barn? Vi gör en lekstuga!!
Gensvaret var ett sjudundrande JAAAA och efter det började storstädning och inredningsarbete. Barn har ju inga större pretentioner så några gamla lådor fick bli hyllor, lite tygbitar blev gardiner och den söndriga leksaksspisen blev plötsligt kul igen. Vi får väl se vad vi mer hittar här inne som kan förpassas ut till den nya lillstugan!

*Ljuvlig tystnad under körsbärsträdet, mmmmm mumma.*

.

onsdag 18 juli 2012

Ett roligt fynd

I helgen fyndade jag en bok - inte vilken som helst utan en med texter från föreläsningar som ägde rum för hundra år sedan. Den tar upp allt mellan himmel och jord som man kan tänka sig behöva veta i ett småbrukarehem, exempelvis;
-Vad spillningen efter en ko är värd
-Lupiner som gröngödsling
-Kokning på en gång av all svinpotatis
-Hur smakar kaninkött
-När smöret ska säljas
-Plan till hem med trädgård

150 sidor av småkul läsning. Än har jag bara skummat vissa bitar men styckena om "Kvinnan" går att skratta åt. Håll till godo! 




*Härlig tystnad att sitta bredvid "lägga pärlplatte-koncentrerade" småkillar.*

.

fredag 13 juli 2012

En kvart för mig själv

Semester i huset betyder att jag inte är barnens favorit att somna tillsammans med. Det tackar jag för och ikväll passade jag på att gå en runda ner till dammen för att njuta av den underbara natur vi har inpå knuten. Att se elva andungar och dess adoptivmamma simma runt i vattnet gör att man ler inombords. Nu börjar ungarna bli lite större så jag hoppas att räven har börjat se sig om efter annan kvällsmat.  
I kanten av stigen blommar den ståtliga fingerborgsblomman och idag hade den besök av en fint mönstrad skalbagge. Tänk vilka färger och mönster naturen erbjuder!


Våra äppelträd på vägen ner mot dammen har fått mycket stryk av hungriga harar och fejande råbockar men de flesta har kämpat emot och några små äppel har det blivit sista åren. I trädgården verkar det kunna bli god äppelskörd i år - oj, vad jag längtar efter den dagliga äppelkrämen till hösten.

*Overklig men mysig tystnad när jag idag för en gångs skull vaknade först.*

.

torsdag 12 juli 2012

En bit in på skördesäsongen

Känslan när man går ut i trädgården och plockar lite av varje är fantastisk. Det jobb och den tid man lagt ner glöms liksom bort och smaken på nyplockade hemmaodlade ätbara tingestar går ju inte att jämföra med köpegrönt.
Det har varit många små jordgubbstjuvar i landet i år, men jag har varit snäll och låtit dem äta någorlunda fritt. Även sockerärtsplantorna är välbesökta men bästa skörden är än så länge i barnens land så där är det jag som tjuvar. Idag bad jag småodlarna att plocka en bunke med sockerärtor till middagen. Efter en stund kom Lucas in och sa:
-Mamma, det blev inga sockerärter. Vi gjorde en sallad istället.
Den bestod av väldigt mycket persilja, gräslök, oregano och faktiskt en hel del krispiga ärtskidor i botten. Max hade stannat kvar på trappan knaprandes på morotsblast och när en förståndig storebror tog ifrån honom "kaninmaten" blev resultatet att lillherren bröt ihop fullständigt!

Häromdagen köpte jag en glassmaskin. Jag har aldrig haft någon och var väldigt spänd på att testa, men jag förstod snabbt att det var rätt viktigt att låta skålen frysa tillräckligt länge innan användning. Det blev iallafall både sorbet (bilden), yoghurt- och gräddglass med jordgubbssmak och en kraftig chokladglass som testkörningar. Resultaten blev som jag hade önskat, jag är helnöjd och troligen lär det bli många olika spännande varianter framöver.

*Otroligt skön tystnad när en protesterande treårig småkotte slutar sitt halvtimmeslånga illetjut.*

.

måndag 9 juli 2012

Snickarglädje

Känner sug efter att snickra (något annat än fågelholkar). Det låter ju helt knäppt och jag kanske borde omvandla skapandesuget till något mer nödvändigt. Igår tog jag fram några gamla fönster (igen!), lossade de gamla glasrutorna och tvättade av all lagårdssmuts som lagrats i 50 år. Ofta kommer jag på hur jag vill ha det (och saknar nästan alltid plats där alstret ska vara) men eftersom det inte erbjuds så mycket tid för eget skapande så förblir det för det mesta en tanke. I bästa eller sämsta fall ett påbörjat projekt som bara blir ståendes. Mina tankar just nu rör sig på toan där uppe. Pärlspontspanelen på väggarna blev supersnyggt och jag klurar lite på nåt vägghängt skåp och en gammal spegel. Måste nog snart till en loppis.

Dagens snickerisug blev till slut en aning tillfredsställt när jag blev tilldelad uppgiften att fixa innerväggen i en vattenskadad hundkoja. Snart kan vi nog baxa tillbaka den till hundgården.

*Plötslig småtom tystnad när herr Nilsson åkte iväg på spontanjakt.*

.

söndag 8 juli 2012

Tre mammor & sju barn

Helgen med tre mammor och sju barn är tyvärr redan slut. Nu när mina barndomsvänner har åkt hem inser jag hur mycket jag egentligen har saknat dem. Vi har gjort så mycket roliga saker tillsammans genom åren och delat det mesta med varandra. Vänskapen känns härligt djup och fastän det var alldeles för många år sedan vi sågs sist så kändes det nästan som igår ändå. Vädrets makter var på vår sida och barnen kunde vara ute och leka medan vi mammor softade på altanen.
Nu ska det verkligen inte dröja lika länge till nästa återseende - saknar er redan! Kram på er mina fina vänner!!

*Underbar vindstilla sommarkvällstystnad att sitta på altanen och bara andas in känslan av fridfullhet.*

.

torsdag 5 juli 2012

Femton varv runt solen

För femton år sedan bodde man hemma och hade inte så mycket mer än skolan och kompisar att lägga ner sin energi på. Jag vet att föräldrarna pekade på dyra telefonräkningar men det var ju så att man kunde blarra i timmar utan att ha något särskilt att prata om. Det är en härlig tid att se tillbaka på. En titt i fotoalbumet framkallar glada känslor och många ljuvliga skratt. Ibland önskar jag att man kunde få uppleva den där känslan av icke-ansvar igen. Att ta dagen som den kommer utan vardagens mamma-, sambo-, husägar- och allmänna vuxenkrav.

Vart tar femton år vägen? Ja, hur kan femton år bara försvinna sådär i ett nafs. Tänk femton år framåt - då är jag 48 år. Smaka på den. Ofattbart är det iallafall.

Imorgon kommer två barndomsvänner hit för en liten re-union. Det ska bli sååå kul. Tre tonåringar har förvandlats till tre mammor och tillsammans har vi sju barn.

Idag lyxade jag och barnen till det och gjorde finfin glass till mellis. Jordgubbar, hemgjord lingonglass och chokladsås. Nåt hade vi väl att fira; kanske att det närmar sig semester och att toan där uppe så smått börjar likna en toa igen!

*Underbar tystnad när dammsugaren stängs av.*

.

onsdag 4 juli 2012

Extra trevlig onsdag

Det behövs inte så mycket för att göra en vanlig onsdag till en extra trevlig onsdag. Dagen började med att Lucas åt frukost på mindre än en timme, fantastiskt :). Sen skickade jag ut barnen i trädgården i det fina vädret. Skönt att bara plocka in disken utan att snubbla över lekande barn. Jag hann t.o.m. dammtorka barnens rum vilket sker lite för sällan. Efter en tur till bilverkstaden var jag och Lucky Lucas och handlade för att fylla på kylskåpet och den redan överfulla frysboxen (vågade knappt skicka ner Henke med frysgrejerna). Nu gäller köpstop av frysvaror ett litet tag och det blir surprise ur frysen till fler måltider. Det serverades nypotatis och gravad lax (en av mina favoriter) till lunch och då kom snickarna för att mäta väggarna på toaletten där uppe. Wow, imorgon blir det panel på väggarna och lite lister. Det blir kul att se resultatet. Den planerade strandturen blev inställd eftersom molnen tätnade och det blev istället en cykeltur för att leka och fika med trevliga "grannar", tre km bort. Vädret blev dock toppen så stranden hade kanske inte varit fel ändå, men det får bli en annan dag. Barnen var trötta, lätta att borsta tänderna på och somnade snabbt. Nu torkar nya nagellacket och jag njuter av känslan att snart gå upp för att lösa ett klurigt korsord. Som sagt var, det behövs inte så mycket för att glädja mig.

*Fläktande tystnad under cykelturen.*

.

tisdag 3 juli 2012

Bombnedslag

Komplimanger gör gott för sinnet. Igår fick jag höra följande:

"Även om en atombomb landade här skulle du fortfarande vara lugn och säga:
- okej, då får vi göra det bästa av situationen!"

Jag har inte kunnat sluta tänka på de orden. De åker karusell i mitt huvud och vill inte stiga av. Tack snälla du!

En härlig vy tagen från vinbärsbuskarna för tre veckor sedan.
*Mumsig tystnad att i smyg smaka de första mogna röda vinbären.*

.

måndag 2 juli 2012

Dagens lista över trista händelser

  • Repskydd till leksakslådan - bortdragna och uttöjda, men de gick med nöd och näppe att sätta dit igen, frågan är hur länge de sitter fast.
  • Halva Lucas garderob utriven. Det är inte första gången och troligen inte sista. Barnen kom ner med många lager kläder på sig. Bl.a. hade Max megastora pepparkaksbyxor på sig och sen badbyxor över det. Kunde inte låta bli att le men anade ju förödelsen där uppe.
  • Mitt fina flugskydd i nät att ha över kakfat hade blivit helt demolerat medan jag hängde tvätt. Lucas förklarade att det var Max idé (och tydligen var han tvungen att vara med på den).
  • Max hade vält en av mina nyframställda vita gjutjärnsstolar så att halva ryggstödet gått av. Liksom lite svårt att laga gjutjärn!, men jag gjorde om den till en pall med hjälp av lite nya skruvar och muttrar.
Tur att alla dagar inte är som denna, men visst det händer ju en hel del hyss här. Det blev straffstädning på förmiddagen och senare blev det kollektiva straffet indragna jordgubbar till kvällsmaten men nu har jag varit ute och plockat en liter till mig. Mums, det är jag värd.

*Doftande tystnad att i ensamhet grädda mina smarriga äppelmuffins de luxe med maräng på toppen.*

.

söndag 1 juli 2012

Måndag hela veckan lång ...

... eller iallafall hela helgen. Henke fick hoppa in och jobba extrapass både lördag och söndag så jag och barnen har haft det som vi brukar ha det i veckorna. Känns konstigt att en helg kan kännas som en vanlig dag - hmmm, får lov att erkänna att vi har varit väldigt bortskämda med långa sköna familjehelger. Snart väntar semester och då blir det helg hela veckan lång istället.

Efter gårdagens heldag ute i det underbara solskenet hjälptes jag och småkockarna åt att göra tacos. Jag drog väl högvinsten i tillverkningsprocessen - att göra en gräddfilssås och plocka sallad i det för dagen nyrensade trädgårdslandet. Lucas skalade morötter, skar gurka och fixade färsen (som han kallade blodfärs när kryddan hade hällts i). Max valde rivjärnet och fixade både morötterna och osten, men jag fick hjälpa honom på slutet för han var rädd om sina fingrar. Ni må tro att de åt!!

* Behaglig tystnad att veckohandla en tidig söndagsförmiddag.*

.